sábado, 10 de noviembre de 2012

PERSONATGES - Capítol IV

Segle XIX.

Nascut l'any 1824, la flama del nostre personatge es va extingir el 1896, any en que se n'encengué una altra, la dels Jocs Olímpics, que tornaven a reviure a Atenes després de 1503 anys!!.

Durant aquests 72 idem, va tenir temps de composar obres com ara Locus Iste. Us sona, oi?

Estem parlant d'en...


ANTON BRUCKNER

Anton Bruckner (Ansfelden, Alta Àustria, 4 de setembre de 1824 - Viena, 11 d'octubre de 1896) fou un compositor i organista austríac que va crear la seua obra a les acaballes de l'era romàntica. L'anomenada de Bruckner es fonamenta en les seues simfonies, misses, i motets. En particular, les seues simfonies gaudeixen de gran reconeixement per la seua profunditat i ambició emocional, encara que també s'hagen guanyat detractors (especialment als països de parla anglesa) a causa de la seua extrema durada i el fet de l'existència de múltiples versions de cadascuna d'elles. Per la seua escala, les sonoritats massives i l'estructura imponent, les simfonies de Bruckner han estat anomenades catedrals del so.

L'existència de revisions ha generat controvèrsia. L'explicació comuna per a l'existència de múltiples versions és que Bruckner va voler revisar les seues obres influït per les crítiques adverses i mal informades dels seus col·legues. Aquesta explicació va gaudir de gran acceptació en ser defensada per l'expert en Bruckner Robert Haas, que va ser l'editor principal de la primera edició crítica de l'obra de Bruckner, publicada per la International Bruckner Society, i per tant continua recollint-se en la major part dels programes de mà de concerts i en els resums biogràfics sobre Bruckner. No obstant això, aquesta teoria va ser durament criticada per erudits de la talla de Leopold Nowak o Benjamin Korstvedt i pel director Leon Botstein, que argüeixen que l'explicació de Haas pot ser en el millor dels casos una simple especulació i en el pitjor una justificació malintencionada de les pròpies decisions editorials.



No hay comentarios:

Publicar un comentario